Isotope Jazz ensemble 2022-05-21 kl 15:00

Nu när våren nalkas är det återigen dags för jazz i Willbodas lada. Med spänd förväntan och massa kärlek välkomnar vi jazzensemblen Isotope, som spelar på Willboda för fjärde gången.

På grund av det lite kylslagna vädret kommer vi ha spelningen inomhus, i Willbodas bibliotek (och inte i ladan som planerat). Men det blir inte mindre röj för det: )

| boka | 1958/1959? | hard bop? | om Isotope | om Willboda | hitta hit |

I år finns en röd tråd i repertoaren med jazz främst från 1958 – 1959, kulmen av hard bop i New York.

Trots namnet hard bop, är genren generellt mjuk och melodisk. Isotopes finstämda, samspelta och lyhörda spelstil fångar den såväl inbitne jazzdiggaren som den som inte har något speciellt förhållande till jazzmusik än.

Boka biljett

Alla biljetter måste förbokas. Priset är 150 kronor per person och betalas på plats vid konserttillfället via Swish eller kontant (jämna pengar). Biljettintäkten går oavkortat till bandet. Spelningen kommer att ske i Willbodas lada. Vi bjuder på fika i samband med evenemanget.

Vad hände 1958 – 1959?

1958 är året när Explorer Vodka börjar säljas och hamburgaren har premiär i Sverige. På TV är det premiär för Mosebacke Monarki och Aktuellt sänder sitt allra första program. Jämställdheten tar ett kliv framåt med de första kvinnliga poliserna. Under året upplöses hembiträdsföreningarnas centralkommittée på grund av att medlemsantalet kraftigt sinat. Superstjärnan Bobby Fischer vinner vid 14 års ålder för första gången det amerikanska mästerskapet i schack och Sverige har tagit sig till VM-final i fotboll, men förlorar 2-5 mot Brasilien på hemmaplan. På Skeppsholmen i Stockholm invigs Moderna Museet. Alice Babs kommer på fjärde plats med låten ”Lilla stjärna” i Eurovision Song Contest, där Sverige är med för första gången.

Den 17 augusti 1958 lyckades Esquire-fotografen Art Kane ta ett legendariskt fotografi, A great day in Harlem. Han hade, mot alla odds, lyckats samla femtiosju av New Yorks jazzmusiker framför ett hus i Harlem. Bara valet av klockslag för mötet var ett stort risktagande. Fotografiet togs nämligen vid tiotiden på förmiddagen. Vid den här tiden levde proffsmusikerna ett utpräglat nattliv, där man spelade hela kvällen och långt in på småtimmarna på olika klubbar och sessions. Det var sällsynt att någon gick i sängs före klockan fyra på morgonen och steg upp före tolv på dagen. På bilden ser vi storheter såsom Count Basie, Art Blakey, Dizzy Gelespie, Gene Krupa, Charles Mingus, Thelonious Monk, Jerry Mulligan, Horace Silver och Lester Young på samma bild. I förgrunden sitter några av områdets barn på gatstenen. Bilden publicerades i Esquire, januari 1959. A great day in Harlem är även titeln på en sevärd dokumentärfilm om fotografiet.

A great day in Harlem, källa: Wikipedia

1959 förundrar och skrämmer västvälden med Sovjetunionens bedrift att ta bilder på månens baksida. Frihandelsområdet EFTA bildas och på Cuba tar Fidel Castro makten. I USA presenteras den älskade och hatade Barbiedockan. Svensk television har premiär för den omåttligt populära TV-serien ”Bröderna Cartwright”. Ingemar Johansson blir världsmästare i boxning genom att knocka Floyd Patterson inför trettio tusen åskådare på Yankee Stadium i New York. Radiotjänst höll trots ett hårt tryck vid sitt principbeslut att inte sända matchen i radio. Men det gjorde Radio Luxemburg. Under året ges tillstånd att inrätta Adolf Fredriks musikgymnasium. I Studsvik längs med Sörmlandskusten invigs Sveriges andra kärnreaktor.

Genren hard bop

I jazzens värld var 1958 och 1959 oerhört spännande år. Som en slags motreaktion på genrerna west coast och cool växte hard bop fram i New York. Genren är ett slags förlängning av Bebop, men generellt med enklare melodier, mer flytande rytmer och med influenser av blues, gospel och rythm & blues. Rent allmänt kan man säga Horace Silvers kvartett Jazz Messengers var stilens föregångare. Andra dominerande musiker inom Hard Bop var Charles Mingus, Art Blakey, Cannonball Adderley, Miles Davis, John Coletrane, Clifford Brown och Thelonious Monk.

Bebop hade under många års tid blivit mer och mer tekniskt krävande. Inom hard bop användes samma rytmer som i bebop, men ofta med enklare melodier eller baserade på evergreens som musikerna kände till väl. Detta influerade solospel som kunde bygga mer på melodin än på ackordföljd och den funktionella harmonin. Basen fick också ett större utrymme, från att nästan varit ensemblens metronom till att få mer frihet och inslag av solospel. För oss nördar i musikteori kan också nämnas att plagiala kadenser (IV-I) blev populära, till skillnad från de förhärskande helkadenserna (V-I).

Vill du lyssna på några framträdande låtar i hard bop-genren har du länkar till 10 grymma låtar/album på Youtube här:
1. Somethin’ Else (Cannonball Aderley)
2. Blue Train (John Coletrane)
3. Relaxin’ (Miles Davies)
4. Song for my father (Horace Silver)
5. The sidewinder (Lee Morgan)
6. Soul station (Hank Mobley)
7. Ready for Freddie (Freddie Hubbard)
8. Love for sale (Cannonball Aderley & Miles Davis)
9. Nostalgia in Times Square (Charles Mingus
10. I remember Clifford (Art Blakey and the Jazz Messengers)

Om Isotope

Sättningen är klassisk: kornett, elgitarr, klaviatur, bas och slagverk. Bandmedlemmarna har spelat många år tillsammans och har utvecklat en fin lyhörhet och musikalisk kommunikation.

Göran Lindén, Gitarr
Göran är mestadels självlärd, men har mellan 1990 och 1991 studerat på Musicians Institute i Hollywood, en musikerutbildning med inriktning på improviserad musik. Utöver Isotope spelar Göran i bluesband, coverband, husband, storband, gitarrduo, samt i diverse jazzgrupper.

Ulf Lernhammar, tangenter
Ulf har medverkat i många olika bandkonstellationer där det namnkunnigaste var ”Lolita pop” på 1980-talet. Numera spelar han jazz med Isotope, pop med Vänskapsbandet, världsmusik med Spelrum och improviserad musik med musikkollektivet Lärkan.

Holger Schellwat, trummor
Holger kom från Tyskland för 26 år sedan, där han huvudsakligen spelat jazz & salsa. Efter många framgångar med Campus Big Band (och utflykter till Berklee i Italien varje sommar) gick han med i ensemblen Isotope 2008. Holger spelar även ofta i Brasilien, Moçambique och Italien. I Sverige spelar han med Mossa Malm band och EHME.

Torbjörn Helander, kornett
Torbjörn har spelat diverse instrument under hela livet. Ett inte upptäckt brytningsfel gjorde att han som barn inte kunde tillgodogöra sig den kommunala musikskolans välmenande notundervisning, utan utvecklade istället sitt gehör. Han har därefter alltid spelat olika slag av ”gehörsmusik”, med inslag av improvisation. I vuxen ålder, med hjälp av glasögon och noter spelar han numera jazz, där kornetten har blivit hans huvudinstrument.

Michael Olsson, bas
Michael har spelat bas i över 30 år i diverse i olika grupper. Utöver Isotope medverkar spelar han i One Step, EHME och De Tröstlösa Bröderna.

Foto: Ebba Mittag-Leffler

Om Willboda

Willboda Gård är en bergslagsgård med anor från 1700-talet. Huset byggdes ut med ytterligare en våning på 1850-talet och är sparsamt bevarat. En gång i tiden var det här en rik bondgård. Idag är det Björns och Malins privatbostad. Willboda anordnar, i helt privat regi, konserter och evenemang. Ofta med inriktningen jazz och folkmusik.

Spelningen kommer att vara i Willbodas lada, en härlig och rustik miljö som ibland bjuder på överraskningar som att tuppen i hönsgården bredvid stämmer in i musiken.

Hitta hit

Willboda gård ligger i Spannarboda, mellan Lindesberg och Kolsva.
Ca 1 timmes restid från Örebro och Västerås

Adressen är Spannarboda 318, 711 94 LINDESBERG

youtube to mp3
embedgooglemap.net

Dela på sociala media