Vinterspår! 4/3–5/3 Fotoutställning med Jerry Niemi

Lördag 4 mars 10:00 – 15:00
Söndag 5 mars 10:00 – 15:00
Inträde: gratis

På Willboda har vi en riktigt rolig nyhet, nämligen att fotografen Jerry Niemi kommer göra en fotoutställning hos oss. Jerry är sen många år riksbekant för sina fantastiska miniatyrfotografier. Han har en utsökt blick för de små detaljerna i tillvaron, ofta komiska och absurda, men alltid varma. Under lördagen och söndagen kommer du kunna gå runt och titta på Jerrys tavlor, träffa honom i egen hög person, njuta av Willbodas fina miljö och fika till sjysta priser. Du kan även köpa Jerrys tavlor och några särtryck. Det här är en fin familjeaktivitet som uppskattas av både stora och små.


Finurliga bilder, fulla med varm humor

Jerry Niemi leder oss ofta till det absurda när han lockar in oss i sin miniatyrvärld. Valet av motiv, noggrant iscensatta kompositioner och ett mästerligt foto får bilderna att leva. Egentligen talar bilderna för sig själv och behöver inte förklaras. Men Jerry lägger oftast till en kort bildtext som man liksom upptäcker efter ett tag. Texten understryker bilden med ytterligare varm absurd humor och får oss att le inombords.

Kanske var det något taskigt barndomsminne som tog överhand. Det och ny motorsåg.

En mästare på staging

Se så många detaljer som måste vara på plats för att göra en sån här bild. Har du någonsin försökt fota mat så att det ser aptitligt ut, så vet du hur svårt det är. Försök sen att hitta rätt miniatyrfigurer och placera de så att scenen blir levande.

Från ”Det ljuva livet” till ”Jag är döden”, så typiskt fondant…

Om Jerry Niemi

Jerry Niemi har ett stort intresse för all form av estetiska uttryckssätt. Allt från målad konst till film och kanske framförallt, fotografi. Eftersom penseln i handen inte gör det hjärnan vill har han valt att arbeta med kameran som verktyg. Med hjälp av den får kreativiteten utlopp och i resultatet är surrealismen inte helt främmande.

Det skrivna ordet spelar också en stor roll, att leka med ord och dess innebörd kan ibland få betraktaren in på helt andra banor än vad som från början kan tyckas uppenbart. Han tar intryck från allt möjligt, film, foto, populärkultur men även vardagliga till synes ointressanta företeelser. En tappad smörgås kan få helt oanade konsekvenser i Jerrys skapande.

2008 fick Jerry syn på en sajt med bilder av minigubbar arrangerade i vår omvärld. Där föddes inspirationen och idéerna till en helt egen nisch i nischen. 2009 startades ”I skuggan av ett världsarv” på webben och det är det stora fönstret utåt. Fram till nu har Jerry haft ett flertal utställningar och hittar på det sättet ut till en ny publik.

Namnet på bloggen föll sig naturligt eftersom han bor granne med Radiostationen i Grimeton som ligger en mil öster om Varberg på Västkusten. Dagligen ser han de 127 meter höga masterna som hör till radiostationen och 2004 upptogs stationen på UNESCO:s lista över världsarv och, ”I förhållande till dem blir jag en liten gubbe i skuggan av ett världsarv.”

Jerry Niemi, född 1968 i Skene, tre mil från Borås. Han började fotografera 1987 och var medan han bodde i Marks kommun aktiv i Kinna Fotoklubb. Sedan 1993 har han bott i Varberg med omnejd. Han arbetar som lärare i Film/TV på Ljud & Bildskolan i Varberg.

Bildberättelser

Ofta låter Jerry Niemi flera bilder utgöra en sekvens där helheten blir just en helhet efter att man har tittat på alla bilderna och läst texten. Här är en mustig bildberättelse om en hel yrkeskategori som är på utdöende, ett av mekaniseringens och industrialismens tidiga offer…

En gång i tiden var ”hålslagare” en respekterad yrkesgrupp i samhället.
Det var ett hårt jobb, inget för de klena..
.

Men simsalabim, nu minns fan ingen tuffingarna längre.

Willboda gård – en pärla i Lindesbergs kommun

Willboda gård är en vacker och relativt välbevarad bondgård uppförd på 1700-talet och tillbyggd på 1800-talet. Den är vackert belägen i Spannarboda med utsikt över åkrarna. Gården är idag en privatbostad och ägs av Björn och Malin. Willboda är främst förknippat med musik med hemma-hos-konserter där Björn och Malin bjuder in folk- och jazzmusiker ett antal gånger under året. Vardagsrummet förvandlas till konsertlokal genom att TV:n och soffan bärs ut och konsertstolarna bärs in. Här får man plats med ett fyrtiotal gäster. Att få uppleva musik i en hemmiljö och sitta riktigt nära musikerna är en speciell upplevelse. Under 2023 finns det ett antal fantastiska musikevenemang bokade, allt från visor med Fred Lane, stilla och lugn jazz av jazzensemlen Ponton (fd. Isotope), vevliremusikern Johannes Geworkian Hellman, folkmusikduon Kringel och så sommarens stora höjdpunkt: spelmansstämman i juli. Vi avslutar året traditionsenligt med Åsa Jinder som spelar på första advent.

Håll utkik på willboda.se för att inte missa något av evenemangen.

Gillar du det vi gör?

Willbodas kulturevenemang drivs utan vinstintresse. Vi är inga proffs, utan glada amatörer som då och då öppnar upp vårt hem för musik och konst. Vi tror att det inte behövs så mycket mer än det; att skapa mötet mellan publiken och artisterna. Vår övertygelse är att det går att njuta av kultur i världsklass även i glesbygden och i de små sammanhangen.

Men vi har ingen stor budget och marknadsföring är dyrt. För att det ska lyckas behöver vi din hjälp att tala om för dina vänner och bekanta att vi finns. Dela gärna våra sidor och inlägg i sociala media, eller tipsa media om vad vi gör.


En fotoutställning i hemmiljö

Att få besöka Willboda och se Jerry Niemis fotografier är en perfekt aktivitet för stora och små. Vi serverar också hembakt och kaffe till överkomliga priser. Och du kan få möta Jerry och kanske köpa en av hans tavlor? Varmt välkomna till Willboda!

Hitta hit

Willboda Gård
Spannarboda 318
711 94 LINDESBERG

Från landsvägen mellan Lindesberg och Kolsva är det skyltat ”Iskarbo 4 km”. Sväng in på grusvägen. Willboda är första gården på höger sida. Kör in genom stenstolparna och parkera enligt vår skyltning.

Ca 20 minuter från Lindesberg
Ca 1 tim från Västerås, Örebro eller Eskilstuna
Ca 2 tim från Karlstad, Uppsala eller Stockholm

Och tänk – det är nerförsbacke hela vägen hit!
Hjärtligt välkomna till Willboda!

youtube to mp3
embedgooglemap.net
Dela på sociala media