Vad händer på Willboda

En spännande vår!

Varmt välkommen till Willboda, en bergslagsgård med anor från 1728. Willboda har varit en av Spannarbodas stora gårdar, men är idag Malins och Björns privatbostad.

Alla biljetter bokas på spannarboda.se


Vi tycker det är fantastiskt kul att kunna erbjuda hemma-hos-spelningar. Willbodas övervåning är påbyggd under 1800-talet med gamla trägolv, högt till tak och stora, luftiga rum. Biblioteket är till vardags familjens allrum. När det blir konsert flyttas alla möbler ut och vi lånar in stolar från bygdegården Sveaborg. På så sätt kan vi få in 40 personer på evenemang hemma hos oss. När vi har spelningar brukar vi sälja lite fika och mackor.

Ambitionen är att bjuda på en minnesvärd upplevelse med oväntat bra live-musik i en unik och ombonad miljö. Hoppas du har lust att komma förbi!


Under 2019 hade vi två spelningar med jazz-ensemblen Isotope. Spelningen på våren utgjordes av en blandad repertoar ur ”Real Book” under epitetet ”jazz, lagom lugnt och fint”. Till höst-spelningen kretsade temat kring tre kompositörer: I spåren av Charles Mingus, Victor Young och Wayne Shorter. Vi lyckades fylla båda arrangemangen till bredden och fick även publicitet i en fin artikel i Nerikes Allehanda. Isotope gjorde även en live-inspelning från höstspelningen. CD’n kan köpas på deras hemsida.

2020 höjer vi ambitionen något. Under våren blir det en hemma-hos-konsert per månad från februari – maj. Vi kommer att bjuda på en bred repertoar med såväl folkmusik, klassiskt, jazz som visa. Under vinterspår, aktiviteten i februari, gör vi också ett första försök att ha konstutställning.


Lördagen 1 Februari 2020
Musik och konst på Vinterspår

Kl 10:00 – 15:00 har vi den unge konstnären William Rozenek som ställer ut sina tuschteckningar. På eftermiddagen kl 15:00 spelar Kapell Malén polskor, valser och andra låtar ur deras musikaliska universum. Vi säljer fika och mackor mellan 10:00 – 15:00. Läs mer här…

Kapell Malén består av Camilla Malén Friman på cello, Anna Johansson på fiol och Klas Friman på akustisk gitarr. De kommer ta oss på en spännande och personlig resa genom deras musikaliska universum, lördagen den 1:a februari kl 15:00.

Musiken är nyskriven folkmusik med influenser från alla världens hörn, kryddad med spännande taktarter, rytmer och melodier. Musiken är i gränslandet mellan folkmusik, världsmusik och konstmusik. Som musiker är de samspelta och lyhörda och visar med intensiv scennärvaro den kärlek de har till sin musik och sina respektive instrument.

Biljetter till konserten med Kapell Malén kostar 200 kr per vuxen och 50 kr för barn under 18 år.

Alla biljetter måste bokas på spannarboda.se eller förköpas via Swish på 072-585 48 00.

Lyssna på Kapell Malén spela ”Nr.2”

Video med tillstånd av Kapell Malén.

William Rozenek är 20 år och passionerad tyngdlyftare, boende i Stockholm. Han extraknäcker som illustratör och tecknar på fritiden. Vi möter honom lördagen den 1:a februari kl 10:00 – 15:00 när han ställer ut sina verk och samtalar om konst, tyngdlyftning och livet i största allmänhet.

Det här är första gången han ställer ut sina verk. Med sirliga, rena linjer tar William med oss in i ett landskap fullt av små snirkliga detaljer, ofta med inslag av det groteska. Han balanserar skickligt på linjen mellan underfundig humor och frustrerande provokation. William säljer även teckningar och signerade kopior.

Evenemanget är gratis.


Lördagen 21 Mars 2020
Gittaristen Mats Bergström spelar Hudnära: Bach, brasilianskt och lite Broadway.

Mats Bergström är en folkkär och uppskattad gitarrist med en bred repertoar. Lördagen den 21 mars kl 15:00 spelar Mats Bergström på Willboda. Programmet heter Hudnära. Bach, brasilianskt och lite Broadway och är en musikalisk odyssé med Bach som utgångspunkt.

Biljetter till spelningen med Mats Bergström kostar 250 kr för vuxna och 100 kr för barn under 18 år.

Alla biljetter måste bokas på spannarboda.se eller förköpas via Swish på 072-585 48 00.

Mats Bergström beskriver sitt program såhär:

Sei Solo, de tre sonaterna och tre partitorna för soloviolin av Johann Sebastian Bach, har en speltid på över två timmar. Jag har prövat olika sätt att presentera min egen gitarrversion av verket; komplett i sin helhet, som enstaka sviter eller bara utvalda satser. Den form jag nu fastnat för är att ge smakprov ur alla sex delarna, vilket ger en god inblick i Sei Solo utan att musiker eller lyssnare behöver förnimma känslan av att vara deltagare i ett maratonlopp.

Under rubriken ”Hudnära” har jag kombinerat noga utvalda delar av Bachs mästerverk med annan, kontrasterande musik. ”Hudnära” är också titeln på ett stycke, eller vad man nu skall kalla det, av kompositionsduon Ludd, Ida Lundén och Lise-Lotte Norelius. Exekutören får här traktera en preparerad gitarr med hjälp av redskap, vilkas ursprungliga användningsområde är köket respektive kanske sängkammaren. Gitarren ÄR sannerligen ett hudnära instrument. På sin höjd en fingernagel skiljer vanligtvis dess strängar från den som spelar. Heitor Villa-Lobos har i sin musik lekt med tanken på hur Bachs musik hade låtit om Johann Sebastian varit född i Brasilien. Kopplingen till populärmusik från sambans och bossa novans hemland känns därför inte långsökt.

Broadway, slutligen, utgör helt enkelt en guldgruva för utvinning av högoktanig underhållningsmusik, här representerad av George Gershwin och en av hans få kvinnliga branschkollegor, Ann Ronell.”

Se Mats Bergströms film om projektet ”Sei Solo”

Video med tillstånd från Mats Bergström

Mats Bergström hörs ofta som ackompanjatör vid sidan av någon av våra främsta sångare eller som gränsöverskridande solist och ensemblemusiker. Inom ramen för BBC Proms 2011 gjorde han succé i Royal Albert Hall med Electric Counterpoint av Steve Reich. Året därpå utkom hans inspelning av samma verk på CD och Blu-ray. I hans diskografi märks även Schuberts Die schöne Müllerin med Olle Persson (Caprice), My Love med Malena Ernman (BIS), Sånger utan ord med Georg Riedel (Naxos), Tárrega: Guitar Music (Naxos) samt Dadodado (Mats Bergström Musik).

Under de senaste konsertsäsongerna har uppdrag med Mahler Chamber Orchestra, Ensemble Modern, London Sinfonietta, Barcelona 216, Anne Sofie von Otter och Malena Ernman fört honom till Wiener Musikverein, Berliner Philharmonie, Royal Festival Hall (London), Teatro Colón (Buenos Aires) Théâtre du Châtelet (Paris) och Dalhalla (Rättvik). Han har också presenterat sin tolkning av Bachs samlade verk för soloviolin, Sei Solo, i Kulturhuset i Ytterjärna. Mats Bergström är sedan 2006 ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien. 2011 förlänades han medaljen Litteris et Artibus. Läs mer om Mats Bergström på hans hemsida.

Mats kommer även ge en konsert den 22 Mars på Herrgården i Grythyttan.


Lördagen 25 April 2020
Jazzensemblen Isotope

Isotope kan väl nästan betecknas som Willbodas husband. Nu spelar de här för tredje gången, lördagen den 25 april kl 14:00. Isotope är fantastiskt lyhörda, samspelta och musikaliskt finurliga och alltid lika hjärtligt välkomna här.

Biljetter för spelningen med Isotope kostar 150 kr för vuxna och är gratis för barn under 18.

Alla biljetter måste bokas på spannarboda.se eller förköpas via Swish på 072-585 48 00.

Lyssna på Isotope spela My Romance av Ben Webster

Ljudklipp med tillstånd från Isotope.

Göran Lindén, Gitarr
Göran är mestadels självlärd, men har mellan 1990 och 1991 studerat på Musicians Institute i Hollywood, en musikerutbildning med inriktning på improviserad musik. Utöver Isotope spelar Göran i bluesband, coverband, husband, storband, gitarrduo, samt i diverse jazzgrupper.

Ulf Lernhammar, tangenter
Ulf har medverkat i många olika bandkonstellationer där det namnkunnigaste var ”Lolita pop” på 1980-talet. Numera spelar han jazz med Isotope, pop med Vänskapsbandet, världsmusik med Spelrum och improviserad musik med musikkollektivet Lärkan.

Holger Schellwat, trummor
Holger kom från Tyskland för 26 år sedan, där han huvudsakligen spelat jazz & salsa. Efter många framgångar med Campus Big Band (och utflykter till Berklee i Italien varje sommar) gick han med i ensemblen Isotope 2008.
Holger spelar även ofta i Brasilien, Moçambique och Italien. I Sverige spelar han med Mossa Malm band och EHME.

Torbjörn Helander, kornett
Torbjörn har spelat diverse instrument under hela livet. Ett inte upptäckt brytningsfel gjorde att han som barn inte kunde tillgodogöra sig den kommunala musikskolans välmenande notundervisning, utan utvecklade istället sitt gehör. Han har därefter alltid spelat olika slag av ”gehörsmusik”, med inslag av improvisation. I vuxen ålder, med hjälp av glasögon och noter spelar han numera jazz, där kornetten har blivit hans huvudinstrument.

Michael Olsson
Michael har spelat bas i över 30 år i diverse i olika grupper. Utöver isotope medverkar spelar han i One Step, EHME och De Tröstlösa Bröderna.

Läs mer om Isotope och lyssna på smakprov på deras hemsida.

Isotope spelar även den 24/4 på Herrgården i Grythyttan.


Lördagen 23 Maj 2020
Sånger om järn med Fred Lane & Thomas Lundkvist

I föreställningen Sånger om Järn tar Fred Lane och Thomas Lundkvist oss på en musikalisk resa genom järnframställning och gruvarbetarnas livsöden med kända och okända sånger från Sverige och England. Fred och Thomas ger med mycket värme och en stor portion humor en oförglömlig föreställning, lördagen den 23 maj, kl 17:00 – 19:00.

Biljetter för spelningen med Fred Lane och Thomas Lundkvist kostar 200 kr per vuxen, och är gratis för barn under 18.

Alla biljetter måste förköpas via Swish på 072-585 48 00.

Fred Lane växte upp utanför Manchester och flyttade 1970 till Sverige. Fred sjunger och spelar bland annat gitarr, dragspel och munspel. Han har översatt visor av Dan Andersson och Nils Ferlin från svenska till engelska och gav ut en kritikerrosad LP med titeln ”Swedish Songs” 1974. Sedan dess har han gett ut ett tiotal skivor som kretsar kring svensk folkmusik. Han har även turnerat med Birger Schlaug med föreställningen (D)Elvis Presley, där Birger Schlaug berättade om Elvis och Fred Lane spelade låtar från Elvis repertoar.

Thomas Lundkvist har en nästan overklig förmåga att spela på vilket instrument som helst. Han har dessutom en fin sångröst. Han grundade Södra Bergens Balalaikor tillsammans med Embrik Underdal. Han har även komponerat musik åt SVT och under många år turnerat Sverige runt med soloprogram i Länsmusikstifelsernas och Rikskonserters regi.

Fred Lane och Thomas Lundkvist kommer även ge en konsert den 24/5 på Herrgården i Grythyttan.


I höst då?

Vi har en del kul planer för hösten 2020, men inget har materialiserats än. För att ge en liten inblick i våra förvirrade hjärnor, så kretsar tankarna kring: medeltida folkmusik, en kväll med Dan Andersson, en konstutställning med en akvarellist, ett föredrag kring en gitarrbyggare samt musik, en kväll med jazz och dadaism, ett föredrag om te med provsmakning, en utställning med konst från tjocka släkten, jazz i folkviseton, Bachs cellokonsert och förhoppningsvis mer Isotope…

Vi får väl se vilka projekt vi vill, orkar och lyckas ro iland. Håll dig uppdaterad via vår hemsida eller på Facebook.

Har du idéer eller synpunkter, kontakta gärna oss på info@willboda.se

Hitta hit

Addressen är Spannarboda 318, 711 94 Lindesberg. På Köpingsvägen, mellan Spannarboda och Pilkrog, sväng norrut mot Iskarbo. Följ grusvägen ca 500 meter. Willboda är den första gården på höger sida.


Kontakta oss

Har du frågor, vänligen kontakta Björn på telefon 072-585 48 06 eller på info@willboda.se